Местоположение

 

Квартал „Княжево” е разположен на изхода на София – в посока към югозападната част на страната, граничи с квартал „ Бояна“  и квартал „Горна Баня“, а на запад – със село Владая, като при бул. „Цар Борис III“ Княжево е разположен от двете страни на булеварда до края на къщите към подножието на Витоша, където Владайската река ( ст. река Луда Елешница) разделя Витоша от Люлин планинаkarta. Местоположението на Княжево има голямо стратегическо значение за София и България. Това пръв го е осъзнава император Александър Втори и построява мост през 1880 г., известен  като “Александровския мост”, за да може руските  войски да продължат напред. До  май 2011 г. преди да бъде открита АМ“Люлин“ една четвърт от  продукцията на икономиката на България  се транспортира през квартала. В делничните дни потокът от леките коли в двете посоки приближава 30 000 и расте с всеки изминат ден.

От незапомнени времена Княжево е курортно селище до 2012 г., когато по предложение на общински съветник от квотата на ГЕРБ, Столичният общински съвет премахва статута  на курортни селища на Княжево и Горна баня.
Княжево отстои на 6-10 км. югозападно от центъра на София. Разположено е в полите на планините Витоша и Люлин, по течението на река Владайска. Надморската височина е от 500 до 800 м. /пощата е на кота 650 м./. Отделни вили и къщички са накацали нагоре по склоновете на Витоша и Люлин – на още по-голяма височина.

Княжевсият склон на Витоша
Княжевският склон на Витоша

Климатът е умереноконтинентален, подпланински. Тук мъгливите дни са по-малко, отколкото над другите райони на Софийското поле. Средният им брой е около 25 дни годишно. Постоянното въздушно течение през Владайското дефиле пренася по-свеж южен въздух и разсейва мъглите. Освен въздушното течение покрай реката, което е посока Владая, на ви н.м.720 м съществува и така известното Беломорско течение, което е топло и внася чист въздух през м. Кърлежа към Горна баня и Овча купел. Обикновено ветровете духат от запад на изток и пренасят по-чист въздух. Средногодишно валежите достигат 700-750 м., с максимум през юни и минимум през февруари и март. Средната годишна влажност на въздуха е около 55% , като до реките е над 75%.  Благотворно е и влиянието на Витоша, особено с нейните  вертикални падащи ветрове – фьоните, които духат предимно през преходните сезони. За разлика от София, лете в Княжево е малко по-прохладно, а зиме – малко по-топло.

Автор Л. Секулов 2016 г.